Door de Corona staat het entertainment stil. Wij hopen dat we snel weer leuke evenementen kunnen doen.

Home » zelf doen of uitbesteden

De keus om uw evenement zelf te organiseren of het uit te besteden aan een evenementen bureau is een afweging die u tijdig moet nemen, dit om dure organisatie kosten te vermijden. 

 

Natuurlijk heeft beide keuzes hun voor en nadelen en hangt ook af van de grootte van het evenement.

 

Voordelen uitbesteding:

  • Evenementenbureaus hebben een ruime ervaring en zijn op de hoogte van de laatste trends in de branche. Een evenement kan zo groot of delicaat zijn dat het voor de eigen ploeg te hoog gegrepen is om het zelf te organiseren. Uitbesteden betekent ook dat u niet langer zelf de verantwoordelijkheid voor bepaalde risico's hoeft te dragen. Mogelijk beschik u binnen uw bedrijf niet over de nodige knowhow of creativiteit om een kwalitatief hoogstaand evenement te organiseren.
  • Een evenementenbureau heeft een objectieve kijk op het bedrijf en kan de sterke en zwakke punten beter uitspelen. Het personeel van het bedrijf zelf lijdt wel eens aan bedrijfsblindheid. Een bureau is bovendien een ideale sparringpartner en een klankbord om uw eigen ideeën af te toetsen.
  • Evenementenbureaus hebben een uitgebreid netwerk in de evenementenbranche. Zij weten de juiste materialen en mensen op te sporen en kunnen vaak betere prijzen bedingen. Zelf is het soms moeilijk om door de bomen het bos te zien. Er is namelijk een groot kwaliteits- en prijsverschil tussen de vele verschillende leveranciers.
  • Wanneer eigen personeelsleden aan het evenement werken, krijgen ze naast hun eigen takenpakket meerdere verantwoordelijkheden. Houd er rekening mee dat zij minder tijd zullen hebben om hun dagelijkse taken uit te voeren. Bij outsourcing blijven je interne resources beschikbaar voor lopende projecten. Werken met een (groot) evenementenbureau verzekert bovendien ook de continuïteit van de organisatie (bijvoorbeeld bij ziekte).

Nadelen uitbesteding:

  • Het evenementenbureau kent uw bedrijf (nog) niet. Zij weten niet wat allemaal wel of niet mogelijk is, wat uw wensen zijn, wat de stijl van je bedrijf is ... Een goede briefing is noodzakelijk. Het is helemaal optimaal wanneer je een langetermijnrelatie kunt opbouwen met een vast evenementenbureau, zodat dit argument al snel verdwijnt.
  • Ondanks de efficiënte aanpak van een evenementenbureau moet u rekening houden met de kosten van het uitbesteden van een evenement. Een pluspunt is wel dat u een duidelijk beeld krijgt van het totale prijskaartje. Bij zelf georganiseerde evenementen blijven heel wat interne kosten verborgen.

Weeg voor elk evenement de pro's en contra's van uitbesteding af. Houd vooral rekening met de beschikbare knowhow, de vereiste creativiteit, timing, budgetten en risico's. Complexe evenementen kunt u mogelijk beter uitbesteden aan een ervaren eventpartner. In veel gevallen zult u het beste resultaat bereiken wanneer u uw eigen bedrijfsspecifieke kennis combineert met de expertise van een evenementenbureau.